streda 14. mája 2014

Citrónová bábovka s jogurtom




Túto bábovku som vykúzlila v situácii, keď som mala takmer úplne prázdnu chladničku. Našťastie som v nej objavila ešte jeden citrón a biely jogurt. A bolo rozhodnuté. Ako vášnivá pekárka mám stále doma špaldovú múku a zopár základných ingrediencií, s ktorými sa dá pracovať.

Výsledok stál za to.... :-)




Budeme potrebovať:

230g špaldovej múky
70g ovsených otrúb
1/2 prášku do pečiva
150g trstinového cukru        
1 lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
5 vajíčok
1 biely jogurt
1 a 1/2 dc oleja
1 väčší citrón
2 lyžičky citrónovej kôry

Čas prípravy :  20 minút
Čas a teplota pečenia : cca 40 min. pri 180 C



            Predhrejeme rúru na 180 C.

Najskôr oddelíme žĺtka od bielok . Z bielok vymiešame sneh odložíme ho nabok.

Citrón odšťavíme a taktiež odložíme nabok.

            V miske vymiešame žĺtka s cukrom, vanilkovým extraktom, postupne pridáme olej, jogurt a šťavu z citróna. Do zmesi pridáme múku zmiešanú s otrubami a práškom do pečiva. Napokon zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok.

            Cesto vlejeme do vymastenej a hrubou múkou alebo otrubami vysypanej formy a pečieme pri 180 C cca 40min.

            Dôležité – z formy vyklopiť až po vychladnutí...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára