V rámci vianočného vypekania som
sa rozhodla vyskúšať klasický základný recept na linecké cesto, prispôsobený surovinám,
ktoré bežne používam na moje pečenie. Základné rozdelenie surovín tohto receptu
(100g cukru, 200g masla a 300g hladkej múky) som trochu upravila vzhľadom
na použitie špaldovej múky, a zafungovalo to.
Budeme
potrebovať:
100g trstinového
cukru
180g masla
300g hladkej
špaldovej múky
1 žĺtko
Čas prípravy : 15 minút príprava cesta, minimálne 30 min. chladenie
a cca 30 min na prácu
s hotovým cestom (rozvaľkanie a vykrajovanie)
Čas a teplota
pečenia : cca 10 min. pri 180 C
V miske postupne zmiešame múku,
cukor, zmäknuté maslo a žitko a miesime, až kým cesto nemá tú správu
konzistenciu, tak, aby sa dalo pekne vcelku oddeľovať od misky. Ak sa zdá stále
príliš mastné, stačí len prisypať trochu múky a ešte domiesiť.
Spracované cesto zabalíme
a odložíme do chladničky.
Po vychladení cesto rozdelíme na 2
časti a postupne každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske
a vykrajujeme malými formičkami jednotlivé tvary.
Pečieme
opatrne maximálne na 180C cca 10 minút, je vhodné pravidelne kontrolovať,
rýchlo sa spáli.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára