nedeľa 18. decembra 2016

Špaldové linecké pečivo 1,2,3




V rámci vianočného vypekania som sa rozhodla vyskúšať klasický základný recept na linecké cesto, prispôsobený surovinám, ktoré bežne používam na moje pečenie. Základné rozdelenie surovín tohto receptu (100g cukru, 200g masla a 300g hladkej múky) som trochu upravila vzhľadom na použitie špaldovej múky, a zafungovalo to.



Budeme potrebovať:
100g trstinového cukru
180g masla
300g hladkej špaldovej múky
1 žĺtko

Čas prípravy :  15 minút príprava cesta, minimálne 30 min. chladenie  a cca 30 min na prácu s hotovým cestom (rozvaľkanie a vykrajovanie)
Čas a teplota pečenia : cca 10 min. pri 180 C


V miske postupne zmiešame múku, cukor, zmäknuté maslo a žitko a miesime, až kým cesto nemá tú správu konzistenciu, tak, aby sa dalo pekne vcelku oddeľovať od misky. Ak sa zdá stále príliš mastné, stačí len prisypať trochu múky a  ešte domiesiť. 

Spracované cesto zabalíme a odložíme do chladničky.

Po vychladení cesto rozdelíme na 2 časti a postupne každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme malými formičkami jednotlivé tvary.

Pečieme opatrne maximálne na 180C cca 10 minút, je vhodné pravidelne kontrolovať, rýchlo sa spáli.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára