nedeľa 15. júna 2014

Ľahký tvarohový koláč s drobným ovocím



Dnes som pripravila úžasný ľahučký tvarohovo-vanilkový koláčik s drobným lesným ovocím. Svieža ľahulinká plnka kombinovaná s drobnými kúskami ovocia a chrumkavým tenkým korpusom – ideálny koláčik pre horúce letné dni.
Použila som čučoriedky, a už sa teším, keď ho najbližšie spravím s jahodami alebo malinami.
Ingrediencie sú vyrátané pre koláč v okrúhlej tortovej forme.



Budeme potrebovať:

Na cesto:
1 hrnček hladkej špaldovej múky
1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
50g trstinového cukru
100g masla

Na plnku:
250g hrudkovitého tvarohu
375g kyslej smotany
1 lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
100g trstinového cukru
1 balíček želatínového stužovača Dr. Oetker

Drobné  ovocie – jahody, maliny, čučoriedky, alebo ríbezle

Čas prípravy :  cesto 15 minút plus 30 min. chladenie, plnka 10 minút
Čas a teplota pečenia : korpus sa pečie cca 30 min. pri 180 C, plnka je nepečená



            Predhrejeme rúru na 180 C.

            Najskôr si pripravíme maslo – buď ho nakrájame na kúsky a v miske necháme zmäknúť, alebo ho nastrúhame na hrubom strúhadle.

Potom pripravíme formu na pečenie – ja som použila silikónovú formu, ktorú som potrela olejom a poprášila otrubami, aby sa cesto neprilepilo.

Z múky, kypriaceho prášku, cukru a nastrúhaného masla vypracujeme cesto, ktoré rovnomerne roztlačíme na celé dno tortovej formy a po okrajoch do výšky cca 1/2 cm.
Spodnú časť cesta vo forme na viacerých miestach poprepichujeme vidličkou.

Formu spolu s cestom vložíme do rúry a pečieme na 180C cca 30 min. a po dopečení necháme korpus ešte oddychovať v pootvorenej rúre.

            Po úplnom vychladnutí korpusu pripravíme náplň. Je naozaj dôležité, aby sme plnku nanášali až na studený korpus.

Príprava tvarohovej plnky je jednoduchá - v mixéri mixujeme kyslú smotanu, tvaroh, cukor a vanilkový extrakt dovtedy, kým sa nevytvorí hladká hmota. Potom podľa návodu pripravíme želatínový stužovač a metličkou ho dôsledne zamiešame do pripravenej plnky.

V ďalšej fáze na vychladnutý korpus nalejeme cca 1/3 tvarohovej plnky, na ňu naukladáme umyté drobné ovocie a zalejeme zostávajúcou časťou plnky.

Koláčik vložíme do chladničky na cca 2 hodinky, a potom už môžeme ochutnávať  :-) .
           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára