Dnes som pripravila úžasný ľahučký
tvarohovo-vanilkový koláčik s drobným lesným ovocím. Svieža ľahulinká
plnka kombinovaná s drobnými kúskami ovocia a chrumkavým tenkým
korpusom – ideálny koláčik pre horúce letné dni.
Použila som čučoriedky, a už sa
teším, keď ho najbližšie spravím s jahodami alebo malinami.
Ingrediencie sú vyrátané pre koláč
v okrúhlej tortovej forme.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
1 hrnček hladkej špaldovej múky
1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
50g trstinového cukru
100g masla
Na plnku:
250g hrudkovitého tvarohu
375g kyslej smotany
1 lyžička vanilkového extraktu (alebo 1
vanilkový cukor)
100g trstinového cukru
1 balíček želatínového stužovača Dr. Oetker
Drobné ovocie – jahody, maliny, čučoriedky, alebo
ríbezle
Čas prípravy : cesto 15 minút plus 30 min. chladenie, plnka
10 minút
Čas a teplota
pečenia : korpus sa pečie cca 30 min. pri 180 C, plnka je nepečená
Predhrejeme rúru na 180 C.
Najskôr si pripravíme maslo – buď ho
nakrájame na kúsky a v miske necháme zmäknúť, alebo ho nastrúhame na
hrubom strúhadle.
Potom
pripravíme formu na pečenie – ja som použila silikónovú formu, ktorú som
potrela olejom a poprášila otrubami, aby sa cesto neprilepilo.
Z múky, kypriaceho prášku, cukru a nastrúhaného
masla vypracujeme cesto, ktoré rovnomerne roztlačíme na celé dno tortovej formy
a po okrajoch do výšky cca 1/2 cm.
Spodnú časť cesta vo forme na viacerých
miestach poprepichujeme vidličkou.
Formu spolu s cestom vložíme do rúry a pečieme
na 180C cca 30 min. a po dopečení necháme korpus ešte oddychovať v pootvorenej
rúre.
Po úplnom vychladnutí korpusu pripravíme
náplň. Je naozaj dôležité, aby sme plnku nanášali až na studený korpus.
Príprava tvarohovej plnky je jednoduchá
- v mixéri mixujeme kyslú smotanu, tvaroh, cukor a vanilkový extrakt dovtedy,
kým sa nevytvorí hladká hmota. Potom podľa návodu pripravíme želatínový
stužovač a metličkou ho dôsledne zamiešame do pripravenej plnky.
V ďalšej fáze na vychladnutý
korpus nalejeme cca 1/3 tvarohovej plnky, na ňu naukladáme umyté drobné ovocie
a zalejeme zostávajúcou časťou plnky.
Koláčik vložíme do chladničky na cca 2
hodinky, a potom už môžeme ochutnávať :-) .
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára