Ráno som na trhu kúpila košík malín.
Boli tak nádherne voňavé, mali úžasnú farbu... Zdalo sa mi, že by bolo výborné skombinovať
ich s chuťou gaštanového pyré a sladkým tvarohom. Po dlhšom zvažovaní
som sa rozhodla použiť ich na zdokonalenie tejto tvarohovo-gaštanovej torty. Základný recept na gaštanový korpus sa v rôznych obmenách nachádza na mnohých internetových stránkach.
Budeme potrebovať:
Na korpus:
500g gaštanového pyré
7 vajíčok
Na plnku:
500g hrudkovitého
tvarohu
4 lyžice kyslej smotany
1 lyžička vanilkového extraktu
4 – 5 lyžíc medu
Drobné
ovocie – jahody, maliny, brusnice, alebo ríbezle
Čas prípravy : cesto 10 minút plus 30 min. chladenie, plnka
10 minút
Čas a teplota
pečenia : korpus sa pečie cca 45 min. pri 160 C, plnka je nepečená
Predhrejeme rúru na 160 C (po
vložení cesta stiahneme teplotu na 160C)
Najskôr si pripravíme gaštanové pyré
– necháme ho pár hodín vopred rozmraziť.
Žĺtka oddelíme od bielok
a z bielok vyšľaháme sneh.
V mixéry rozmixujeme žĺtka s roztopeným
gaštanovým pyré, potom do tejto masy opatrne vmiešame sneh z bielok.
Pripravíme
formu na pečenie – ja som použila silikónovú formu, ktorú som potrela olejom
a poprášila otrubami, aby sa cesto neprilepilo.
Cesto vlejeme do formy, zarovnáme, vložíme
do rúry, pečieme na 160C cca 45min. a po dopečení necháme korpus ešte
oddychovať v pootvorenej rúre.
Po úplnom vychladnutí korpusu ho prerežeme
pozdĺžne na polovicu a pripravíme náplň. Je naozaj dôležité, aby sme plnku nanášali až
na studený korpus.
Príprava tvarohovej plnky je jednoduchá
- v mixéri mixujeme kyslú smotanu, tvaroh, med a vanilkový extrakt dovtedy,
kým sa nevytvorí hladká hmota.
Polovicou tvarohovej plnky potrieme
prvú vrstvu korpusu, na túto položíme druhú polovicu korpusu a vrch potrieme zostávajúcou
plnkou. Navrchu tortu ozdobíme malinami alebo iným drobným ovocím.
Koláčik vložíme do chladničky na cca 2
hodinky, a potom už môžeme ochutnávať :-).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára