nedeľa 29. júna 2014

Tvarohovo-gaštanová torta s malinami (bez múky a cukru)



Ráno som na trhu kúpila košík malín. Boli tak nádherne voňavé, mali úžasnú farbu... Zdalo sa mi, že by bolo výborné skombinovať ich s chuťou gaštanového pyré a sladkým tvarohom. Po dlhšom zvažovaní som sa rozhodla použiť ich na zdokonalenie tejto tvarohovo-gaštanovej torty. Základný recept na gaštanový korpus sa v rôznych obmenách nachádza na mnohých internetových stránkach. 




Budeme potrebovať:

Na korpus:
500g gaštanového pyré
7 vajíčok

Na plnku:
500g hrudkovitého tvarohu
4 lyžice kyslej smotany
1 lyžička vanilkového extraktu
4 – 5 lyžíc medu

Drobné  ovocie – jahody, maliny, brusnice, alebo ríbezle

Čas prípravy :  cesto 10 minút plus 30 min. chladenie, plnka 10 minút
Čas a teplota pečenia : korpus sa pečie cca 45 min. pri 160 C, plnka je nepečená



            Predhrejeme rúru na 160 C (po vložení cesta stiahneme teplotu na 160C)

            Najskôr si pripravíme gaštanové pyré – necháme ho pár hodín vopred rozmraziť.

Žĺtka oddelíme od bielok a z bielok vyšľaháme sneh.
             
            V mixéry rozmixujeme žĺtka s roztopeným gaštanovým pyré, potom do tejto masy opatrne vmiešame sneh z bielok.

Pripravíme formu na pečenie – ja som použila silikónovú formu, ktorú som potrela olejom a poprášila otrubami, aby sa cesto neprilepilo.
Cesto vlejeme do formy, zarovnáme, vložíme do rúry, pečieme na 160C cca 45min. a po dopečení necháme korpus ešte oddychovať v pootvorenej rúre.

            Po úplnom vychladnutí korpusu ho prerežeme pozdĺžne na polovicu a pripravíme náplň. Je naozaj dôležité, aby sme plnku nanášali až na studený korpus.

Príprava tvarohovej plnky je jednoduchá - v mixéri mixujeme kyslú smotanu, tvaroh, med a vanilkový extrakt dovtedy, kým sa nevytvorí hladká hmota. 

Polovicou tvarohovej plnky potrieme prvú vrstvu korpusu, na túto položíme druhú polovicu korpusu a vrch potrieme zostávajúcou plnkou. Navrchu tortu ozdobíme malinami alebo iným drobným ovocím.

Koláčik vložíme do chladničky na cca 2 hodinky, a potom už môžeme ochutnávať  :-).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára