Toto je pôvodný recept mojej nagymamy.
Je to výborný základný recept, môžem ho akokoľvek obmieňať, pridávať doň rôzne
zdravé ingrediencie (sušené brusnice, ľanové semienka, sušené marhule,
nastrúhané jablká a podobne) alebo tak, ako v pôvodnom recepte, časť
cesta oddeliť, zmiešať s kakaom a upiecť mramorovú bábovku. Skvelý základný
recept.
Na mramorovú bábovku
budeme potrebovať:
300g hladkej špaldovej múky
1/2 prášku do pečiva
200g trstinového
cukru
1 vanilkový cukor (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
6 vajíčok
1 a 1/2 dc vody
1 a 1/2 dc
oleja
cca 3 Pl kakaa a 1 Pl trstinového cukru
na tmavé cesto
Čas prípravy : 20 minút
Čas a teplota
pečenia : cca 45 min. pri 180 C
Predhrejeme rúru na 180 C.
Najskôr oddelíme žĺtka od bielok .
Z bielok vymiešame sneh odložíme ho nabok.
V druhej miske vymiešame žĺtka
s cukrom, vanilkovým cukrom, postupne pridáme olej, vodu a múku
zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok.
Oddelíme cca 1/3 cesta, do ktorého
vmiešame kakao s 1 Pl cukru. Do
formy najskôr vlejeme polovicu svetlej časti cesta, následne cikcakovito
kakaovú a znova zostávajúcu časť svetlého cesta.
Cesto vlejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej
formy a pečieme pri 180 C cca 45 min.
Dôležité – z formy vyklopiť až
po vychladnutí...
Zuzik, výborná je:-)
OdpovedaťOdstrániť