nedeľa 9. marca 2014

Špaldová bábovka nagymamy



Toto je pôvodný recept mojej nagymamy. Je to výborný základný recept, môžem ho akokoľvek obmieňať, pridávať doň rôzne zdravé ingrediencie (sušené brusnice, ľanové semienka, sušené marhule, nastrúhané jablká a podobne) alebo tak, ako v pôvodnom recepte, časť cesta oddeliť, zmiešať s kakaom a upiecť mramorovú bábovku. Skvelý základný recept.


Na mramorovú bábovku budeme potrebovať:

300g hladkej špaldovej múky            
1/2 prášku do pečiva
200g trstinového cukru        
1 vanilkový cukor (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
6 vajíčok
1 a 1/2 dc vody
1 a 1/2 dc oleja
 cca 3 Pl kakaa a 1 Pl trstinového cukru na tmavé cesto

Čas prípravy :  20 minút
Čas a teplota pečenia : cca 45 min. pri 180 C


            Predhrejeme rúru na 180 C.

Najskôr oddelíme žĺtka od bielok . Z bielok vymiešame sneh odložíme ho nabok.
         V druhej miske vymiešame žĺtka s cukrom, vanilkovým cukrom, postupne pridáme olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok.
          Oddelíme cca 1/3 cesta, do ktorého vmiešame kakao s 1 Pl cukru.  Do formy najskôr vlejeme polovicu svetlej časti cesta, následne cikcakovito kakaovú a znova zostávajúcu časť svetlého cesta.
            Cesto  vlejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy a pečieme pri 180 C cca 45 min.

            Dôležité – z formy vyklopiť až po vychladnutí...

 

1 komentár: