utorok 11. marca 2014

Pohánkový chlebík



...alebo aj pohánkový minichlebík ... I keď nie je pečený z kysnutého cesta, stále má konzistenciu chleba, vyzerá krásne a má príjemnú chuť.



Budeme potrebovať:

80g ovsených otrúb
150g pohánkovej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 jogurt  (alebo kyslá smotana)
 2 vajíčka                                          
1 Pl oleja
1/2 lyžičky soli
2 hrste slnečnicových semienok
2 hrste sezamových semienok

Čas prípravy :  15 minút
Čas a teplota pečenia : cca 45 min. pri 180C



            Predhrejeme rúru na 180 C.
           
Na tento chlebík zvyknem použiť silikónovú formu na biskupský chlebík.

Najskôr oddelíme žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh.
V druhej miske zmiešame žĺtka, jogurt, olej, otruby a múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec soľ. Keď sa ingrediencie pekne premiešajú do hustého cesta, opatrne zapracujeme do cesta sneh z bielok.
Napokon pridáme po jednej hrsti slnečnicových a sezamových semienok, celé ešte raz premiešame a naplníme do formy na pečenie.
Navrch, aby bol chlebík pekný, ešte nasypeme zostávajúcu časť slnečnicových a sezamových semienok.
Pečieme na 180 C cca 45 minút, kým chlebík navrchu nepopraská a získa krásnu zlatistú farbu. Je dobré overiť či je dopečený zvnútra drevenou špilkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára