nedeľa 1. júna 2014

Čerešňovo - makový koláč bez múky



Absolútne jednoduchý koláčik plný maku, ktorého chuť sa skvele mieša s ľahkosťou a sviežosťou citrónu na jeho povrchu. Navyše, je úplne bez múky.
Ingrediencie sú vyrátané pre koláč v okrúhlej tortovej forme.


Budeme potrebovať:

200g mletého maku
50g mletých orechov
50g ovsených otrúb (možno nahradiť mandľovou múkou alebo mletými mandľami)
1 lyžička prášku do pečiva
150g trstinového cukru
1 lyžička škorice       
5 vajíčok
1 dc oleja
1 dc vody (alebo šťavy zo zaváraných čerešní)
1 pohár zaváraných čerešní

Na polevu:     2 lyžice horúcej vody
                        2 lyžice citrónovej šťavy
                        cca 200g práškového cukru

Čas prípravy :  15 minút
Čas a teplota pečenia : cca 40 min. pri 180 C



            Predhrejeme rúru na 180 C.
 

Najskôr oddelíme žĺtka od bielok . Z bielok vymiešame sneh a odložíme ho nabok.
Scedíme čerešne.

         V miske vymiešame žĺtka s cukrom a škoricou, postupne pridáme olej, vodu (šťavu z čerešní). Do zmesi postupne pridáme mak, orechy a potom otruby (ako som uviedla, možno ich pokojne nahradiť mandľovou múkou alebo mletými orechmi/mandľami) zmiešané s práškom do pečiva. Napokon zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok.

            Do cesta opatrne zamiešame scedené čerešne.

            Cesto vlejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. 

Pečieme pri 180 C cca 40 min. a po vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.

            Ak sa rozhodneme pre polevu, určite odporúčam na už vychladnutý koláčik naniesť túto sviežu citrónovú, ktorá sa k maku úžasne hodí:
           
       Polevu pripravíme zmiešaním vody a citrónovej šťavy a postupným došľahávaním práškového cukru, až kým sa nevytvorí poleva správnej konzistencie tak, aby ju bolo možné rovnomerne naniesť na vychladnutý koláčik.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára