Absolútne
jednoduchý koláčik plný maku, ktorého chuť sa skvele mieša s ľahkosťou a
sviežosťou citrónu na jeho povrchu. Navyše, je úplne bez múky.
Ingrediencie
sú vyrátané pre koláč v okrúhlej tortovej forme.
Budeme potrebovať:
200g mletého maku
50g mletých orechov
50g ovsených otrúb (možno nahradiť
mandľovou múkou alebo mletými mandľami)
1 lyžička prášku do
pečiva
150g trstinového
cukru
1 lyžička škorice
5 vajíčok
1 dc oleja1 dc vody (alebo šťavy zo zaváraných čerešní)
1 pohár zaváraných
čerešní
Na polevu: 2 lyžice horúcej vody
2
lyžice citrónovej šťavy
cca
200g práškového cukru
Čas prípravy : 15 minút
Čas a teplota
pečenia : cca 40 min. pri 180 C
Predhrejeme rúru na 180 C.
Najskôr oddelíme žĺtka od bielok .
Z bielok vymiešame sneh a odložíme ho nabok.
Scedíme čerešne.
V miske vymiešame žĺtka
s cukrom a škoricou, postupne pridáme olej, vodu (šťavu z čerešní).
Do zmesi postupne pridáme mak, orechy a potom otruby (ako som
uviedla, možno ich pokojne nahradiť mandľovou múkou alebo mletými orechmi/mandľami)
zmiešané s práškom do pečiva. Napokon zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok.
Do cesta opatrne zamiešame scedené
čerešne.
Cesto vlejeme do pripravenej formy
vystlanej papierom na pečenie.
Pečieme pri 180 C cca 40 min. a po
vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej
rúre.
Ak
sa rozhodneme pre polevu, určite odporúčam na už vychladnutý koláčik naniesť túto
sviežu citrónovú, ktorá sa k maku úžasne hodí:
Polevu
pripravíme zmiešaním vody a citrónovej šťavy a postupným došľahávaním
práškového cukru, až kým sa nevytvorí poleva správnej konzistencie tak, aby ju
bolo možné rovnomerne naniesť na vychladnutý koláčik.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára