sobota 1. marca 2014

Slivkový koláč


           Na jeseň som dostala niekoľko košíkov sliviek zo záhrady z Maďarska. Keďže  som si časť z nich chcela odložiť na zimu, nezostalo mi iné, ako sa naučiť zavárať a prvý krát som vyrábala slivkový kompót. Časť sliviek som zamrazila a tak som mala nachystané dostatočné zásoby aj na tento šťavnatý koláčik.
Ingrediencie sú vyrátané na klasický obdĺžnikový plech.


Budeme potrebovať:

2 šálky hladkej špaldovej múky (možno časť nahradiť celozrnnou špaldovou a otrubami)
3/4 šálky trstinového cukru            
2 vajíčka
1/2 šálky mletých orechov
1/2 šálky oleja
1 prášok do pečiva                            
1/2 šálky mlieka
20 ks sliviek

Na mrvenicu:50g masla, 1/3 hrnčeka trstinového cukru, 1/3 hrnčeka hrubej múky

Čas prípravy :  20 minút
Čas a teplota pečenia : cca 45 min. pri 180C



            Predhrejeme rúru na 180 C


Je to jednoduché:
           
     Pripravíme si slivky – ak sú čerstvé, poriadne ich umyjeme a rozkrojíme, vyberieme kôstky.
Väčší obdĺžnikový plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.

Oddelíme žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh .
V miske postupne zmiešame žĺtka s cukrom, olejom, mliekom, múkou zmiešanou s kypriacim práškom a orechmi. Cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie a zarovnáme. Na cesto naukladáme polovice sliviek reznou stranou hore.
Pripravíme mrvenicu z hrubej múky, trstinového cukru a masla a touto posypeme cesto so slivkami.

 Pečieme na 180 C cca 45 minút.

Dôležité - tento koláčik odporúčam zjesť tak do 2 dní, slivky totiž zostávajú aj po upečení šťavnaté a tak sa pomerne rýchlo kazí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára