Na jeseň som dostala niekoľko košíkov
sliviek zo záhrady z Maďarska. Keďže som si časť z nich chcela odložiť na
zimu, nezostalo mi iné, ako sa naučiť zavárať a prvý krát som vyrábala slivkový
kompót. Časť sliviek som zamrazila a tak som mala nachystané dostatočné
zásoby aj na tento šťavnatý koláčik.
Ingrediencie sú vyrátané na klasický
obdĺžnikový plech.
Budeme
potrebovať:
2
šálky hladkej špaldovej múky (možno časť nahradiť celozrnnou špaldovou a otrubami)
3/4
šálky trstinového cukru
2
vajíčka
1/2
šálky mletých orechov
1/2
šálky oleja
1
prášok do pečiva
1/2
šálky mlieka
20
ks sliviek
Na
mrvenicu:50g masla, 1/3 hrnčeka trstinového cukru, 1/3 hrnčeka hrubej múky
Čas prípravy : 20 minút
Čas a teplota
pečenia : cca 45 min. pri 180C
Predhrejeme rúru na 180 C
Je
to jednoduché:
Pripravíme si slivky – ak sú
čerstvé, poriadne ich umyjeme a rozkrojíme, vyberieme kôstky.
Väčší obdĺžnikový plech na pečenie
vystelieme papierom na pečenie.
Oddelíme žĺtka od bielok
a z bielok vyšľaháme tuhý sneh .
V miske postupne zmiešame žĺtka
s cukrom, olejom, mliekom, múkou zmiešanou s kypriacim práškom
a orechmi. Cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie
a zarovnáme. Na cesto naukladáme polovice sliviek reznou stranou hore.
Pripravíme mrvenicu z hrubej múky, trstinového cukru a masla a touto posypeme cesto so
slivkami.
Pečieme na 180 C cca 45 minút.
Dôležité
- tento koláčik odporúčam zjesť tak do 2 dní, slivky totiž zostávajú aj po
upečení šťavnaté a tak sa pomerne rýchlo kazí.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára