pondelok 5. mája 2014

Marhuľový koláč s tvarohom


Dnes som skúsila pripraviť ďalší z tvarohových koláčikov, tentoraz kombinovaný s ovocím. Vydaril sa. Marhule dodali tvarohu potrebnú sladkosť a to aj napriek tomu, že tak do cesta ako aj do plnky som použila relatívne málo cukru. 

Vyskúšané, ochutnané a zjedené  :-)




Budeme potrebovať:

Na cesto:
150g hladkej špaldovej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 vajíčko
70g zmäknutého masla
70g trstinového cukru
1 lyžička citrónovej kôry

Na plnku:
100g mletých orechov (mandlí)
1 fľaša zaváraných marhúľ
500g tvarohu
1 dc mlieka
2 žĺtka
70g trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu

Čas prípravy :  30 minút
Čas a teplota pečenia : cca 50 min. pri 180 C


            Predhrejeme rúru na 180 C a pripravíme formu na pečenie – tortovú plechovú formu vystelieme papierom na pečenie.
           
Pripravíme cesto - v miske postupne zmiešame zmäknuté (nastrúhané) maslo s cukrom, vajíčkom, citrónovou kôrou a pridáme múku zmiešanú spolu s práškom do pečiva. Vymiesime cesto. Z 2/3 cesta na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme kruh, ktorý vložíme do formy na pečenie (priznávam, že ja som cesto priamo „vtlačila“ do formy na pečenie a až potom som ho vyrovnala malým valčekom) a odložíme do chladničky.

Scedíme zavárané marhule a nakrájame ich na menšie časti.

Pripravíme plnku – v mixéri rozmixujeme tvaroh, mlieko, cukor, vanilkový extrakt a žĺtka na hladkú hmotu.
Cesto vo forme vyberieme z chladničky, nalejeme na neho tvarohovú plnku. Na tvarohovú plnku rovnomerne nasypeme orechy, na ktoré naukladáme nakrájané a scedené marhule.
Zostávajúcu 1/3 cesta rovnomerne namrvíme na marhule.
Vložíme do rúry a pečieme 50 minút na 180C. Po dopečení rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme koláč ešte 10-15 minút odležať a až potom vyberieme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára