Dnes som skúsila pripraviť ďalší
z tvarohových koláčikov, tentoraz kombinovaný s ovocím. Vydaril sa.
Marhule dodali tvarohu potrebnú sladkosť a to aj napriek tomu, že tak do
cesta ako aj do plnky som použila relatívne málo cukru.
Vyskúšané, ochutnané a zjedené :-)
Budeme potrebovať:
Na cesto:
150g hladkej špaldovej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 vajíčko
70g zmäknutého masla
70g trstinového cukru
1 lyžička citrónovej kôry
Na plnku:
100g mletých orechov (mandlí)
1 fľaša zaváraných marhúľ
500g tvarohu
1 dc mlieka
2 žĺtka
70g trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
Čas prípravy : 30 minút
Čas a teplota
pečenia : cca 50 min. pri 180 C
Predhrejeme rúru na 180 C
a pripravíme formu na pečenie – tortovú plechovú formu vystelieme papierom
na pečenie.
Pripravíme cesto - v miske
postupne zmiešame zmäknuté (nastrúhané) maslo s cukrom, vajíčkom,
citrónovou kôrou a pridáme múku zmiešanú spolu s práškom do pečiva.
Vymiesime cesto. Z 2/3 cesta na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme kruh,
ktorý vložíme do formy na pečenie (priznávam, že ja som cesto priamo „vtlačila“
do formy na pečenie a až potom som ho vyrovnala malým valčekom)
a odložíme do chladničky.
Scedíme zavárané marhule
a nakrájame ich na menšie časti.
Pripravíme plnku – v mixéri
rozmixujeme tvaroh, mlieko, cukor, vanilkový extrakt a žĺtka na hladkú
hmotu.
Cesto vo forme vyberieme
z chladničky, nalejeme na neho tvarohovú plnku. Na tvarohovú plnku
rovnomerne nasypeme orechy, na ktoré naukladáme nakrájané a scedené
marhule.
Zostávajúcu 1/3 cesta rovnomerne
namrvíme na marhule.
Vložíme do rúry a pečieme 50 minút
na 180C. Po dopečení rúru vypneme, pootvoríme dvierka a necháme koláč ešte
10-15 minút odležať a až potom vyberieme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára