sobota 10. mája 2014

Špaldový čerešňovo – kokosový koláč



Keďže sa pomaly blíži nová sezóna ovocia, prevetrala som špajzu a postupne spracúvam posledné zaváraniny z minulého roka. Tento krát som vyskúšala úplne nový recept, pričom vďaka kombinácii sladkých čerešní a aromatického kokosu vznikla veľmi príjemná a ľahká chuť tohto koláčika. A práve vďaka tejto chuti sa mi podarilo aj podstatne znížiť množstvo potrebného cukru.




Budeme potrebovať:

280g hladkej špaldovej múky
70g sušeného strúhaného kokosu (množstvo merané v odmerke na múku)
2 lyžičky prášku do pečiva
6 vajíčok
150g trstinového cukru (kto má rád sladšie môže pridať)
1 lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
2dc oleja
2dc vody
1 fľaša zaváraných čerešní
sušený strúhaný kokos

Čas prípravy :  20 minút
Čas a teplota pečenia : cca 35 min. pri 180 C



            Predhrejeme rúru na 180 C.
           
Oddelíme žĺtka od bielok . Z bielok vymiešame sneh odložíme ho nabok.
Pripravíme čerešne – scedíme ich a následne zmiešame s 3 lyžicami kokosu. Odložíme nabok.

            V druhej miske vymiešame žĺtka s trstinovým cukrom, vanilkovým extraktom (alebo vanilkovým cukrom), pridáme olej, vodu, 70g kokosu a následne múku zmiešanú s práškom do pečiva. Všetko poriadne rozmiešame a napokon zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok.

            Cesto vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie, zarovnáme a na cesto rovnomerne posypeme kokos. Na takto pripravený základ poukladáme čerešne obalené v kokose. Vrch koláčika opäť rovnomerne posypeme kokosom – ten nám na vrchu vytvorí pri pečení chrumkavú vrstvu.

Pečieme pri 180 C cca 35 min. a po vypnutí rúry necháme koláčik ešte 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára