Každý pôvodný recept je možné upraviť na jeho zdravšiu verziu tak, aby výsledok bol nie len chutný, ale aj zdraviu prospešný. Stačí zmeniť len pár ingrediencií...
Múka:
Hladká múka (linecké pečivo,
jemné pečivo, krehké cesto v koláčoch)
- v akomkoľvek tradičnom
recepte je možné ju plnohodnotne nahradiť špaldovou hladkou múkou. Pracuje sa
s ňou rovnako, ako s bielou múkou. Koláčom dáva príjemnú orieškovú
príchuť. Na rozdiel od bielej múky je ľahko stráviteľná, obsahuje veľa vlákniny a navyše si zachováva množstvo vitamínov a minerálov.
- špaldovú hladkú múku je možné doplniť aj
pohánkovou múkou
Polohrubá múka (bublanina,
bábovky, muffiny, chlieb, múčniky)
-
v obchodoch dostať špaldovú polohruhú múku
- ako náhradu polohrubej múky je možné použiť aj kombináciu
špaldovej hladkej múky a špaldových alebo ovesných otrúb (v pomere cca 2/3 hladkej
špaldovej múky a 1/3 otrúb)
Maslo:
Maslo dáva pečivu nááádhernú chuť, ale aká
lákavá je predstava, že napríklad v takom krehkom ceste môžem časť
pomerene veľkého množstva potrebného masla nahradiť niečím zdravším... AVOKÁDOM.
Funguje to. Mám to odskúšané.
Rozmixovaná dužina avokáda nahradí až 150g masla.
Pri príprave cesta odporúčam najskôr
použiť dužinu z avokáda a až pomaly postupne pridávať na doplnenie maslo, aby cesto
nebolo príliš mastné.
Cukor:
Bežne používaný biely cukor je
najjednoduchšie nahradiť nerafinovaným trstinovým cukrom.
Ako ďalšie možnosti prichádzajú do úvahy najmä med a sirup z agáve (na koláč v tortovej forme cca 3 polievkové lyžice sirupu z agáve). Pozor treba dávať pri tvarohových koláčoch - tvaroh je kyslejší, je potrebné pridať viac sladkého.
Niekoľko receptov som skúšala aj so stéviou, pri stévii je však problém odhadnúť primerané množstvo.
So stéviou mám niekoľko skúseností - napríklad pri jablkovom koláči v
tortovej forme som použila 1 a 1/2 lyžičky práškovej stévie a bolo to tak akurát. Pri vykrajovanom pečive som
použila 3 lyžičky stévie ale musím povedať, že skutočne chutnejšie je toto pečivo s cukrom,Problém so stéviou je, že je ťažké dopracovať sa k presnému rozpisu dávkovania na rôzne koláče, zvyčajne sa v rôznych zdrojoch len uvádza, že množstvo treba odhadnúť a použiť podľa vlastnej chute...tak to veľmi nepomôže...
Po niekoľkých pokusoch som dospela k záveru, že keď sme zdraví (nie diabetes alebo iné diéty ako napr. GAPS), nie je nevyhnutné sa cukru úplne vzdať. Radšej dám len približne polovicu množstva cukru uvedenú v iných receptoch, ktoré upravujem a skúšam a zatiaľ sa mi to zdá najlepšie.
Vanilkový cukor
Vanilkový cukor veľmi dobre nahradí
vanilkový extrakt - 1 vanilkový cukor nahradí cca 1 lyžička extraktu.
Ďalšou možnosťou je do nádoby s cukrom vložiť
celý vanilkový struk, ktorý postupne cukor nádherne prevonia.
Skvělé tipy, souhlasím s Vámi :)) špaldovou mouku používáte celozrnnou nebo hladkou? O avokádu do těsta už jsem slyšela, opravdu se dá použít i třeba do lineckého těsta? Děkuji.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem :-)
OdpovedaťOdstrániťŠpaldovú múku používam bežne hladkú, je svetlá a v podstate nie je vôbec viditeľný rozdiel oproti bežnej hladkej múke.
Celozrnnú používam občas na ovocné koláče ale najmä na pečenie chlebíka - celozrnná je viditeľne tmavšia a aj chuťovo výraznejšia ako hladká. Do ovocných koláčov ju používam najmä v prípade, ak chcem upiecť niečo naozaj zdravé s množstvom vlákniny.
Pokiaľ ide o avokádo, mám to odskúšané - pokojne ho môžete skúsiť použiť aj do lineckého cesta, len je dôležité dužinu rozmixovať až na úplne hladkú kašu. A ešte je dôležité zapracovávať ho do cesta postupne, aby ste lepšie odhadli potrebné množstvo. sú koláče, v ktorých sa mi avokádo neosvedčilo, ale práve vo vykrajovanom pečive pokojne nahradí časť, prípadne celé potrebné maslo.
Ahoj, vdaka za vyborny tip s avokadom...urcite vyskusam. Nemas odporucany pomer na maffiny?
OdpovedaťOdstrániťJa dlohodobo kombinujem a pouzivam rozne muky a rozne typy sladidiel. S bielym cukrom som skoncovala, uz ho doma nedrzim ani nekupujem :) kokosovy cukor som este neskusala ale experimentujem so steviou... nie so sladidlom ale vytazkom zo susenych listov. Ususene listky rozdrvim v ruke, zalejem horucou vodou a toto pouzivam. Ma naozaj specificku chut, tak nepouzivam samostatne ale ako doplnok. nahradim cast trstinoveho cukru alebo agave.
Jana
Ďakujem Janka, veľmi ma potešili aj tvoje skúsenosti s náhradou cukru. Avokádo používam hlavne na doplnenie k maslu napr. pri krehkom ceste. Do muffinou používam bežne olej.
OdpovedaťOdstrániťZuzana