nedeľa 4. januára 2015

Úžasné cviklové brownies bez múky


Už pár dní som mala neprekonateľnú chuť na absolútne čokoládový koláč. Taký, pri ktorom celá kuchyňa vonia čokoládovo, taký, ktorý mám chuť vyjedať už z plechu na pečenie. Navrchu krásne krehký a v strede vláčny. A aby som nemala výčitky svedomia, pripravený bez múky a s len nevyhnutným množstvom cukru. Tento recept splnil všetky moje očakávania. Naozaj.



Budeme potrebovať:

500g cvikle
60g masla
200g čokolády
4 vajíčka
100g mletých orechov
2 lyžice kakaa
150g trstinového cukru
1 lyžička kypriaceho prášku


Čas prípravy :  30 minút
Čas a teplota pečenia: cca 50 minút  pri 180 C  



         Najskôr uvaríme cviklu – dôkladne ju umyjeme (len zbavíme listov, nekrájame, neošúpeme), vložíme do hrnca s vodou a necháme uvariť do mäkka. Po uvarení a vychladnutí ošúpeme vrchnú časť a cvilku postrúhame na jemnom strúhadle alebo v mixéri rozsekáme nadrobno. Odložíme nabok.

            Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, maslo a v závere pridáme kakao. Odložíme nabok.
            Žĺtka oddelíme od bielok. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

            V miske dôkladne rozmiešame žĺtka s cukrom, pridáme čokoládovú zmes (nie horúcu), ďalej primiešame mleté orechy zmiešané s práškom do pečiva a pripravenú cviklu. Napokon opatrne do cesta zapracujeme sneh z bielkov.

Cesto vlejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 C cca 50 min. a po vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.



3 komentáre: