Už pár dní som mala neprekonateľnú chuť
na absolútne čokoládový koláč. Taký, pri ktorom celá kuchyňa vonia čokoládovo,
taký, ktorý mám chuť vyjedať už z plechu na pečenie. Navrchu krásne krehký
a v strede vláčny. A aby som nemala výčitky svedomia, pripravený
bez múky a s len nevyhnutným množstvom cukru. Tento recept splnil
všetky moje očakávania. Naozaj.
Budeme potrebovať:
500g cvikle
60g masla
200g čokolády
4 vajíčka
100g mletých orechov
2 lyžice kakaa
150g trstinového
cukru
1 lyžička kypriaceho
prášku
Čas prípravy : 30 minút
Čas
a teplota pečenia: cca 50 minút pri
180 C
Najskôr uvaríme cviklu – dôkladne ju
umyjeme (len zbavíme listov, nekrájame, neošúpeme), vložíme do hrnca s vodou
a necháme uvariť do mäkka. Po uvarení a vychladnutí ošúpeme vrchnú
časť a cvilku postrúhame na jemnom strúhadle alebo v mixéri rozsekáme
nadrobno. Odložíme nabok.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu,
maslo a v závere pridáme kakao. Odložíme nabok.
Žĺtka oddelíme od bielok. Z bielkov
vyšľaháme tuhý sneh.
V miske dôkladne rozmiešame žĺtka
s cukrom, pridáme čokoládovú zmes (nie horúcu), ďalej primiešame mleté
orechy zmiešané s práškom do pečiva a pripravenú cviklu. Napokon opatrne
do cesta zapracujeme sneh z bielkov.
Cesto vlejeme do pripravenej formy vystlanej
papierom na pečenie. Pečieme pri 180 C cca 50 min. a po vypnutí rúry
necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.
Nadýchaný,jemne orechový,dakujem za recept��
OdpovedaťOdstrániťAká veľká forma? Dik
OdpovedaťOdstrániťJa používam formu cca 20 x 30 cm. verím že bude chutiť :-)
Odstrániť