streda 2. apríla 2014

Bleskový tvarohový koláč (č. 2)



Toto je veľmi jednoduchý, rýchly koláčik, ako nakoniec väčšina mojich obľúbených. Má príjemnú krémovú štruktúru, vonia za vanilkou a tvarohom a navyše obsahuje  minimum múky...




Budeme potrebovať:

 5 vajíčok
cca 1/2  až 3/4 hrnčeka trstinového cukru (podľa tohto, aké sladké máte radi)
2 Pl hladkej špaldovej múky
500g tvarohu
1 kyslá smotana
1 vanilkový cukor (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)

Čas prípravy :  15 minút
Čas a teplota pečenia : cca 45 min. pri 180C



            Predhrejeme rúru na 180 C.

Najskôr oddelíme žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh.

Na vymiešanie ostatných ingrediencií je najlepšie použiť mixér - tvaroh sa tak lepšie zapracuje do cesta. Takže, v mixéri postupne vymiešame žĺtka s cukrom, vanilkovým cukrom (vanilkovým extraktom), múkou, postupne pridáme tvaroh a kyslú smotanu. Mixujeme, kým sa nevytvorí nádherná hladká hmota.
Toto voňavé cesto prelejeme do väčšej misky a opatrne doňho vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Do tortovej formy zatlačíme papier na pečenie, tak, aby presahoval okraje a vlejeme do nej cesto.

Pečieme na 180 C cca 45 minút, kým koláčik navrchu nezíska zlatistú farbu.

Po dopečení je dobré nechať vychladnúť koláčik v pootvorenej vypnutej rúre.

          Ako vždy pripomínam, že je potrebné po dopečení vyčkať, kým koláčik úplne nevychladne a až potom ho vyberať z formy v ktorej sa piekol.  Vyhneme sa tak jeho popraskaniu a drobeniu.

3 komentáre:

  1. Skušala som ho, vôbec mi nevyrástol ako na obrázku. Mal tam ísť aj prášok do pečiva alebo soda bikaróna?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do tohto receptu netreba pridať ani prášok do pečiva a ani sodu bikarbónu. Nadýchaný je len vďaka snehu z bielok. Piekla som ho už veľa krát a stále sa vydaril.
      Sneh z bielok z 5 vajíčok by mal stačiť na dosiahnutie potrebného objemu.
      Verím, že nabudúce sa podarí... :-)

      Odstrániť
  2. dnes som ho dopiekla, je vychladeny, ale mokry.. myslim velmi mokry. všetko som dala podla receptu :(

    OdpovedaťOdstrániť