Toto je veľmi jednoduchý, rýchly
koláčik, ako nakoniec väčšina mojich obľúbených. Má príjemnú krémovú štruktúru,
vonia za vanilkou a tvarohom a navyše obsahuje minimum múky...
Budeme potrebovať:
5 vajíčok
cca 1/2 až 3/4 hrnčeka
trstinového cukru (podľa tohto, aké sladké máte radi)
2 Pl hladkej špaldovej
múky
500g tvarohu
1 kyslá smotana
1 vanilkový cukor
(alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
Čas prípravy : 15 minút
Čas a teplota
pečenia : cca 45 min. pri 180C
Predhrejeme rúru na 180 C.
Najskôr
oddelíme žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh.
Na vymiešanie ostatných ingrediencií je
najlepšie použiť mixér - tvaroh sa tak lepšie zapracuje do cesta. Takže, v mixéri
postupne vymiešame žĺtka s cukrom, vanilkovým cukrom (vanilkovým
extraktom), múkou, postupne pridáme tvaroh a kyslú smotanu. Mixujeme, kým
sa nevytvorí nádherná hladká hmota.
Toto voňavé cesto prelejeme do väčšej
misky a opatrne doňho vmiešame tuhý sneh z bielkov.
Do tortovej formy zatlačíme papier na
pečenie, tak, aby presahoval okraje a vlejeme do nej cesto.
Pečieme na 180 C cca 45 minút, kým
koláčik navrchu nezíska zlatistú farbu.
Po dopečení je dobré nechať vychladnúť koláčik v pootvorenej vypnutej rúre.
Ako vždy pripomínam, že je potrebné po
dopečení vyčkať, kým koláčik úplne nevychladne a až potom ho vyberať z formy
v ktorej sa piekol. Vyhneme sa tak
jeho popraskaniu a drobeniu.
Skušala som ho, vôbec mi nevyrástol ako na obrázku. Mal tam ísť aj prášok do pečiva alebo soda bikaróna?
OdpovedaťOdstrániťDo tohto receptu netreba pridať ani prášok do pečiva a ani sodu bikarbónu. Nadýchaný je len vďaka snehu z bielok. Piekla som ho už veľa krát a stále sa vydaril.
OdstrániťSneh z bielok z 5 vajíčok by mal stačiť na dosiahnutie potrebného objemu.
Verím, že nabudúce sa podarí... :-)
dnes som ho dopiekla, je vychladeny, ale mokry.. myslim velmi mokry. všetko som dala podla receptu :(
OdpovedaťOdstrániť