pondelok 21. apríla 2014

Špaldové linecké pečivo



             V tomto období zvyknem pravidelne s obľubou piecť linecké pečivo. Keď som prvý krát použila na toto pečivo špaldovú múku, trochu som sa bála, či sa s cestom nebude pracovať ťažšie, ale musím povedať, že rozdiel nebol takmer žiaden. Nahradenie bieleho cukru trstinovým spolu so zmenou múky spôsobilo, že pečivo nebolo tak sladké, avšak nadobudlo príjemnú, jemne orieškovú príchuť.




Budeme potrebovať:

500g hladkej špaldovej múky                      
340g masla
160g trstinového cukru
2 žĺtky
1/2 lyžičky prášku do pečiva

Čas prípravy :  20 minút príprava cesta, treba rátať s dostatočným časom na odstátie cesta v chladničke a cca 30 min na prácu s hotovým cestom (rozvaľkanie a vykrajovanie)
Čas a teplota pečenia : cca 10 min. pri 180 C



Tak tento recept je naozaj jednoduchý. Cesto je najlepšie pripraviť deň vopred. 

V miske necháme na cca 30 min. zmäknúť maslo, aby sa s ním ľahšie pracovalo, alebo ho jednoducho nastrúhame aby sa s ním dalo pracovať hneď. Následne všetky suroviny postupne vsypeme do misky a miesime, až kým cesto nemá tú správu konzistenciu, tak, aby sa dalo pekne vcelku oddeľovať od misky. Ak sa zdá stále príliš mastné a nekonzistentné, stačí len prisypať trochu múky a  ešte domiesiť. 

Spracované cesto zabalíme a odložíme do chladničky, mne sa najviac osvedčilo ho chladiť až do ďalšieho dňa.

Po vychladení cesto rozdelíme na 3 časti a postupne každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme malými formičkami jednotlivé tvary.

Pečieme opatrne maximálne na 180C cca 10 minút, je vhodné pravidelne kontrolovať, rýchlo sa spáli.

Typ
-        linecké pečivo na fotografii som zlepovala, ešte kým bolo teplé, marhuľovým lekvárom a aby pekne vyzeralo, posypala som ho práškovým cukrom. Bežne to ale nerobím, je chutné aj samo o sebe a vyhneme sa tak ďalším zbytočným kalóriám;
-           som si istá, že časť masla by bolo možné nahradiť rozmixovanou dužinou z avokáda, hneď keď to vyskúšam publikujem aj vhodné množstvo  :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára