V tomto období zvyknem pravidelne
s obľubou piecť linecké pečivo. Keď som prvý krát použila na toto
pečivo špaldovú múku, trochu som sa bála, či sa s cestom nebude pracovať
ťažšie, ale musím povedať, že rozdiel nebol takmer žiaden. Nahradenie bieleho
cukru trstinovým spolu so zmenou múky spôsobilo, že pečivo nebolo tak sladké, avšak
nadobudlo príjemnú, jemne orieškovú príchuť.
Budeme
potrebovať:
500g hladkej
špaldovej múky
340g masla
160g trstinového cukru
2 žĺtky
1/2 lyžičky prášku
do pečiva
Čas prípravy : 20 minút príprava cesta, treba rátať s dostatočným
časom na odstátie cesta v chladničke a cca 30 min na prácu s hotovým
cestom (rozvaľkanie a vykrajovanie)
Čas a teplota
pečenia : cca 10 min. pri 180 C
Tak
tento recept je naozaj jednoduchý. Cesto je najlepšie pripraviť deň vopred.
V miske necháme na cca 30 min.
zmäknúť maslo, aby sa s ním ľahšie pracovalo, alebo ho jednoducho
nastrúhame aby sa s ním dalo pracovať hneď. Následne všetky suroviny
postupne vsypeme do misky a miesime, až kým cesto nemá tú správu
konzistenciu, tak, aby sa dalo pekne vcelku oddeľovať od misky. Ak sa zdá stále
príliš mastné a nekonzistentné, stačí len prisypať trochu múky a ešte
domiesiť.
Spracované cesto zabalíme
a odložíme do chladničky, mne sa najviac osvedčilo ho chladiť až do
ďalšieho dňa.
Po vychladení cesto rozdelíme na 3
časti a postupne každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske
a vykrajujeme malými formičkami jednotlivé tvary.
Pečieme
opatrne maximálne na 180C cca 10 minút, je vhodné pravidelne kontrolovať,
rýchlo sa spáli.
Typ
- linecké pečivo
na fotografii som zlepovala, ešte kým bolo teplé, marhuľovým lekvárom
a aby pekne vyzeralo, posypala som ho práškovým cukrom. Bežne to ale
nerobím, je chutné aj samo o sebe a vyhneme sa tak ďalším zbytočným
kalóriám;
- som si
istá, že časť masla by bolo možné nahradiť rozmixovanou dužinou z avokáda,
hneď keď to vyskúšam publikujem aj vhodné množstvo :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára