sobota 9. augusta 2014

Jablkový koláč



Výborný a jednoduchý jablkový koláč so štipkou škorice...



Budeme potrebovať:

Cesto:
4 vajíčka
150g trstinového cukru        
1 lyžička vanilkového extraktu
250ml oleja
250g hladkej špaldovej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku

Plnka:
7 jabĺk
4 lyžice cukru
1 lyžička mletej škorice
šťava z 1 citróna


Čas prípravy :  30 minút
Čas a teplota pečenia: cca 1 a 1/2 hod. pri 180 C



            Vo väčšej miske dôkladne rozmixujeme vajíčka s cukrom a vanilkovým extraktom. Postupne pridáme olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Odložíme nabok.

            Predhrejeme rúru na 180 C.

            Jablká umyjeme, očistíme, zbavíme jaderníka a nakrájame na tenšie plátky. 
        V hrnčeku zmiešame 4 lyžice cukru so škoricou. Plátky jabĺk zmiešame s pripraveným cukrom so škoricou (časť si ešte odložíme bokom na  posypanie vrchu koláča) a šťavou z jedného citrónu. 

            Do menšieho obdĺžnikového plechu (cca 23cm x 30cm) vložíme papier na pečenie. Polovicu cesta vlejeme do formy na pečenie tak, aby bolo rovnomerne po celej dĺžke. 
                  Na cesto husto popri sebe naukladáme polovicu pripravených jablkových plátkov. Na tieto následne opatrne rovnomerne navrstvíme druhú polovicu cesta a na ňu druhú polovicu jablkových plátkov. 

                   Vrch koláča ešte posypeme zostávajúcim  cukrom so škoricou.
                  Pečieme cca 1 hodinu 20 minút, kým koláčik nie je na vrchu zlatistý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára