sobota 16. augusta 2014

Jabĺčka na krehkom ceste



Dostala som nádherné domáce jablká zo záhradky, takže plynule pokračujem v pečení jablkových koláčov. Dnes som pripravila jabĺčka na krehkom ceste.  




Budeme potrebovať:

Na cesto:
340 hladkej špaldovej múky
štipka soli
70g trstinového cukru
150g masla
2 vajíčka

Na plnku:
5 – 6 jabĺk
3 lyžice trstinového cukru
1 lyžička mletej škorice
šťava z 1 citróna

Čas prípravy: cesto 15 minút plus 2hod. chladenie, plnka 20 minút
Čas a teplota pečenia: cca 45 min. pri 180 C,




            Najskôr si pripravíme maslo – buď ho nakrájame na kúsky a v miske necháme zmäknúť, alebo ho nastrúhame na hrubom strúhadle.

            Vajíčka v menšej miske rozšľaháme a odložíme nabok.

Z masla, múky, štipky soli, cukru a rozšľahaných vajíčok vypracujeme cesto, ktoré na cca 2 hodiny odložíme do chladničky.

Po uplynutí 2 hodín pripravíme plnku. Jablká umyjeme, očistíme, zbavíme jaderníka a nakrájame na tenšie plátky. V hrnčeku zmiešame 3 lyžice cukru so škoricou. Plátky jabĺk zmiešame so šťavou z jedného citróna a s 3/4 pripraveného cukru so škoricou (časť si ešte odložíme bokom na  posypanie vrchu koláča) .


Predhrejeme rúru na 180C.


Vychladené cesto na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme do tvaru kruhovej formy na pečenie, pričom ponecháme cca 2 cm najviac po celom obvode, aby sme mohli cestom pokryť aj bočné strany formy.  Cesto na korpus prenesieme do formy a v predhriatej rúre pečieme 10 minút.

Po 10 minútach korpus vyberieme a rovnomerne naň husto popri sebe naukladáme pripravené jablkové plátky. Vrch koláča ešte posypeme zostávajúcim  cukrom so škoricou.


Koláčik znova vložíme do rúry, pečieme na 180C ešte cca 35 min. a po dopečení ho necháme ešte asi 10 minút oddychovať v pootvorenej rúre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára