Dostala som nádherné domáce jablká zo záhradky,
takže plynule pokračujem v pečení jablkových koláčov. Dnes som pripravila jabĺčka
na krehkom ceste.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
340 hladkej špaldovej múky
štipka soli
70g trstinového cukru
150g masla
2 vajíčka
Na plnku:
5 – 6 jabĺk
3 lyžice trstinového cukru
1 lyžička mletej škorice
šťava z 1 citróna
Čas prípravy: cesto 15 minút plus 2hod. chladenie, plnka 20
minút
Čas a teplota
pečenia: cca 45 min. pri 180 C,
Najskôr si pripravíme maslo – buď ho
nakrájame na kúsky a v miske necháme zmäknúť, alebo ho nastrúhame na
hrubom strúhadle.
Vajíčka v menšej miske rozšľaháme
a odložíme nabok.
Z masla, múky, štipky soli, cukru
a rozšľahaných vajíčok vypracujeme cesto, ktoré na cca 2 hodiny odložíme
do chladničky.
Po uplynutí 2 hodín pripravíme plnku. Jablká
umyjeme, očistíme, zbavíme jaderníka a nakrájame na tenšie plátky.
V hrnčeku zmiešame 3 lyžice cukru so škoricou. Plátky jabĺk zmiešame so šťavou
z jedného citróna a s 3/4 pripraveného cukru so škoricou (časť si ešte
odložíme bokom na posypanie vrchu
koláča) .
Predhrejeme rúru na 180C.
Vychladené cesto na pomúčenej pracovnej
doske vyvaľkáme do tvaru kruhovej formy na pečenie, pričom ponecháme cca 2 cm najviac
po celom obvode, aby sme mohli cestom pokryť aj bočné strany formy. Cesto na korpus prenesieme do formy a v predhriatej
rúre pečieme 10 minút.
Po 10 minútach korpus vyberieme a rovnomerne naň husto popri sebe naukladáme pripravené jablkové plátky. Vrch
koláča ešte posypeme zostávajúcim cukrom
so škoricou.
Koláčik znova vložíme do rúry, pečieme na 180C ešte cca 35 min. a po dopečení ho necháme ešte asi
10 minút oddychovať v pootvorenej rúre.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára