sobota 31. januára 2015

Čokoládový koláč s opitými slivkami



Mimoriadne lahodný čokoládový koláčik, ktorý sa stal jedným z mojich najobľúbenejších. Vláčne čokoládové cesto doplnené rumovými sušenými slivkami... 



Budeme potrebovať:

200g sušených sliviek
cca 100ml tuzemského rumu
50g masla
100g čokolády
2 lyžice kakaa
100ml teplej vody
5 vajíčok
2 hrste mletých orechov
80g hladkej špaldovej múky
150g trstinového cukru
1 lyžička škorice
1 lyžička kypriaceho prášku

Čas prípravy :  30 minút
Čas a teplota pečenia: cca 40 minút  pri 180 C  



            Slivky umyjeme, nakrájame na polovice a v miske zalejeme rumom. Odložíme nabok.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, maslo, kakao, 100ml teplej vody a trstinový cukor. Odložíme nabok.

            Žĺtka oddelíme od bielok. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

     V miske dôkladne rozmiešame žĺtka so škoricou, orechmi, múkou zmiešanou s kypriacim práškom a vychladnutú čokoládovú zmes. Napokon opatrne do cesta zapracujeme sneh z bielkov.

Cesto vlejeme do pripravenej formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie. Na vrch cesta rovnomerne poukladáme slivky a 1-2 lyžicami zvyšného alkoholu z misky so slivkami ešte polejeme vrch cesta.

Pečieme pri 180 C cca 40 min. a po vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára