pondelok 12. septembra 2016

Sacherova torta



Môj malý čokoholik (ten, pre ktorého musím z času – na čas popri všetkých tých aspoň trochu zdravších sladkostiach piecť čokoľvek s čokoládou), mal narodeniny. Počas prestávok v kŕmení, utišovaní, prebaľovaní, podopieraní, zdvíhaní a zabávaní niekoľkomesačnej dcéry, som celkom v pohode (na pár etáp) zvládla túto tortu. Bola naozaj výborná. Taká, na ktorej si zgustne každý milovník čokolády. A keďže som ju za týchto „bojových“ podmienok zvládla, musím konštatovať, že jej príprava je naozaj raz – dva.



Budeme potrebovať:

Na cesto:

6 vajec
160g masla
160g trstinového cukru
200g čokolády
160g hladkej špaldovej múky

Na plnku a polevu :
lekvár (najlepšie malinový alebo višňový)
120g čokolády
120ml šľahačkovej smotany
70g masla

Čas prípravy :  korpus 20 minút, chladenie 30 minút, záverečná úprava 30 minút
Čas a teplota pečenia: cca 45 min. pri 180 C,
            

Čokoládu nalámeme na kúsky a roztopíme vo vodnom kúpeli (t j. roztopíme v menšom hrnci, ktorý je položený na väčšom s vriacou vodou).

Oddelíme žĺtka od bielok . Z bielok vymiešame sneh a odložíme ho nabok.

Rúru predhrejeme na 180C.

V miske vymiešame žĺtka s cukrom a zmäknutým maslom, postupne opatrne a za stáleho miešania pridáme už vlažnú roztopenú čokoládu a napokon múku.
Do cesta potom zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok. 

Pripravíme formu na pečenie – na dno tortovej formy položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie (aby sa korpus lepšie vyberal, naozaj to odporúčam), okraje potrieme olejom a posypeme kokosom, prípadne hrubou múkou alebo otrubami.
Cesto nalejeme do formy, zarovnáme a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme cca 45 min. na 180C.

Po upečení necháme korpus vychladnúť asi 10 minút, potom ho hore dnom vyklopíme na pripravený papier na pečenie, prípadne môžeme vrch ešte opatrne zaťažiť denkom. Robím to preto, aby bola vrchná časť torty rovná. Po úplnom vychladnutí opatrne stiahneme papier na pečenie z vrchnej strany a korpus vodorovne prerežeme na dve časti (To je zasa najjednoduchšie spraviť tak, že po obvode celého korpusu si zárezmi noža vyznačíme kadiaľ má viesť rez a následne do zárezov natiahneme niť. Konce nite prekrížime a ťaháme smerom od seba až kým sa krásne neprereže celý korpus.).

Príprava plnky: Lekvár zmiešame s trochou vriacej vody a potrieme ňou spodnú časť prekrojeného korpusu, preložíme druhou časťou korpusu a potrieme aj vrch torty.

Príprava polevy: Zohrejeme šľahačkovú smotanu a dôkladne v nej rozmiešame nalámanú čokoládu a maslo. Vznikne nádherný krém, s ktorým sa dá veľmi pekne pracovať.
Polovicou polevy potrieme vrch a bočné strany torty a necháme na cca 30 minút chladiť. Po vychladení polejeme tortu ešte jednou vrstvou polevy a doupravujeme. 
Ja som ešte na vrch posypala čokoládovú ozdobou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára