Môj malý čokoholik (ten, pre ktorého
musím z času – na čas popri všetkých tých aspoň trochu zdravších
sladkostiach piecť čokoľvek s čokoládou), mal narodeniny. Počas prestávok
v kŕmení, utišovaní, prebaľovaní, podopieraní, zdvíhaní a zabávaní
niekoľkomesačnej dcéry, som celkom v pohode (na pár etáp) zvládla túto
tortu. Bola naozaj výborná. Taká, na ktorej si zgustne každý milovník čokolády.
A keďže som ju za týchto „bojových“ podmienok zvládla, musím konštatovať,
že jej príprava je naozaj raz – dva.
Budeme potrebovať:
Na
cesto:
6 vajec
160g masla
160g trstinového
cukru
200g čokolády
160g hladkej
špaldovej múky
Na plnku a polevu :
lekvár (najlepšie
malinový alebo višňový)
120g čokolády
120ml šľahačkovej
smotany
70g masla
Čas prípravy : korpus 20 minút, chladenie 30 minút, záverečná
úprava 30 minút
Čas a teplota
pečenia: cca 45 min. pri 180 C,
Čokoládu nalámeme na kúsky a roztopíme
vo vodnom kúpeli (t j. roztopíme v menšom hrnci, ktorý je položený na
väčšom s vriacou vodou).
Oddelíme žĺtka od bielok .
Z bielok vymiešame sneh a odložíme ho nabok.
Rúru predhrejeme na 180C.
V miske vymiešame žĺtka s cukrom a zmäknutým
maslom, postupne opatrne a za stáleho miešania pridáme už vlažnú roztopenú
čokoládu a napokon múku.
Do cesta potom zľahka vmiešame tuhý
sneh z bielok.
Pripravíme formu na pečenie – na dno
tortovej formy položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie (aby sa
korpus lepšie vyberal, naozaj to odporúčam), okraje potrieme olejom
a posypeme kokosom, prípadne hrubou múkou alebo otrubami.
Cesto nalejeme do formy, zarovnáme a
vložíme do predhriatej rúry. Pečieme cca 45 min. na 180C.
Po upečení necháme korpus vychladnúť
asi 10 minút, potom ho hore dnom vyklopíme na pripravený papier na pečenie,
prípadne môžeme vrch ešte opatrne zaťažiť denkom. Robím to preto, aby bola
vrchná časť torty rovná. Po úplnom vychladnutí opatrne stiahneme papier na pečenie
z vrchnej strany a korpus vodorovne prerežeme na dve časti (To je zasa
najjednoduchšie spraviť tak, že po obvode celého korpusu si zárezmi noža
vyznačíme kadiaľ má viesť rez a následne do zárezov natiahneme niť. Konce
nite prekrížime a ťaháme smerom od seba až kým sa krásne neprereže celý korpus.).
Príprava plnky: Lekvár zmiešame s trochou
vriacej vody a potrieme ňou spodnú časť prekrojeného korpusu, preložíme
druhou časťou korpusu a potrieme aj vrch torty.
Príprava polevy: Zohrejeme šľahačkovú
smotanu a dôkladne v nej rozmiešame nalámanú čokoládu a maslo. Vznikne
nádherný krém, s ktorým sa dá veľmi pekne pracovať.
Polovicou polevy potrieme vrch a bočné
strany torty a necháme na cca 30 minút chladiť. Po vychladení polejeme
tortu ešte jednou vrstvou polevy a doupravujeme.
Ja som ešte na vrch posypala
čokoládovú ozdobou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára