nedeľa 18. mája 2014

Zdravý slivkový mrežovník


Dnes som pripravila pre mojich chlapcov tento slivkový koláčik, ktorý je síce sladkosťou, ale obsahuje kopec vitamínov, minerálov a vlákniny. Vždy keď pečiem, snažím sa pripraviť niečo, čo im bude chutiť a ja budem mať pocit že niečo robím aj pre ich zdravie. Rovnako tomu bolo aj v tomto prípade.



Už len drobná poznámka -  odporúčam upiecť koláčik deň vopred, pred jeho konzumáciou. Bude tak mať dostatok času, aby vlhkosť zo sliviek prešla do cesta, ktoré tak nadobudne potrebnú vláčnosť a nebude suché.
 
Budeme potrebovať:

360g špaldovej hladkej múky
100g ovsených otrúb
1 a ½ lyžičky prášku do pečiva                               
150g trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu                  
2 vajíčka
1/2 avokáda
1 fľaša zaváraných sliviek
3 hrste mletých orechov

Čas prípravy :  30 minút + cca 2hod chladenia
Čas a teplota pečenia : cca 35 min. pri 180C



Najskôr pripravíme avokádo – dužinu z 1/2 avokáda rozmixujeme na hladký krém.

Príprava cesta: V miske postupne rozmixujeme vajíčka s cukrom, vanilkovým extraktom a dužinou z avokáda. Do tejto zmesi zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a otrubami a ručne vypracujeme cesto. Ak je príliš lepivé, pridáme ešte múku. Keď sa už dá cesto vcelku oddeľovať od misky, odložíme ho do chladničky na cca 2 hodiny.

Po vychladení cesta prídu na rad slivky – scedíme ich a nakrájame na menšie kúsky.
           
Predhrejeme rúru na 180 C.
Okrúhlu silikónovú formu potrieme olejom a posypeme otrubami.

Z vychladeného cesta 3/4 rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do okrúhleho tvaru a vložíme do pripravenej silikónovej formy. Na cesto vo forme rovnomerne nasypeme orechy a na ne nakrájané slivky.
Zostávajúcu 1/4 cesta rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske a nakrájame na tenšie prúžky, ktoré ukladáme na vrch sliviek vo forme tak, aby nám vznikla rovnomerná mriežka.

 Pečieme na 180 C cca 35 minút. Po vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.

1 komentár:

  1. Dobry vecer. Chcela by som sa opytat cim by som vedela nahradit avokado, kdeze by som chcela kolacok upiect, ale avokada niet. Slo by to napr. s kosovym olejom? Dakuje. Livia

    OdpovedaťOdstrániť