nedeľa 14. septembra 2014

Čokoládovo jablková torta s marcipánom



V kníhkupectve som nedávno objavila nádhernú knihu o pečení – „Veľká domáca Cukrárka“ od autorky Pavlíny Berzsiovej. Našla som v nej (konečne) jednoducho popísané základy pečenia, inšpirujúce recepty a krásne fotografie. Recept na čokoládovú tortu z tejto knihy som si trošku upravila na môj spôsob a včera som ju upiekla. A musím povedať, že je úúúžasná. A i keď to tak nevyzerá, ide skutočne o jednoduchý recept. Problematická môže byť len práca s marcipánom, ktorý však možno pokojne vynechať.    

Moja prvá čokoládová torta.




Budeme potrebovať:

Na cesto:
100g čokolády na varenie
120g masla
2 lyžice trstinového cukru
6 vajíčok
120g trstinového cukru
80g polohrubej špaldovej múky
50g mandlí
1/2, maximálne 1 lyžička prášku do pečiva (možno vynechať)    

Na plnku:
4 jablká
50g trstinového cukru
200ml vody
1/2 balíčka vanilkového pudingu

Okrem toho:
marhuľový džem
150g marcipánu
čokoládová poleva (použila som 2 balenia)

Čas prípravy :  korpus 20 minút, plnka 15 minút, záverečná úprava 30 minút
Čas a teplota pečenia: cca 45 min. pri 180 C,
            


Čokoládu nalámeme na kúsky a spolu s maslom a 2 lyžicami cukru roztopíme a zmiešame v menšom hrnci položenom na väčšom s vriacou vodou.

Oddelíme žĺtka od bielok . Z bielok vymiešame sneh a odložíme ho nabok.

Rúru predhrejeme na 180C.

V  ďalšej miske potom vymiešame žĺtka s cukrom, postupne opatrne a za stáleho miešania pridáme už vlažnúcu roztopenú čokoládovú zmes a napokon múku zmiešanú s práškom do pečiva a mandle.
Do cesta potom zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok. 

Pripravíme formu na pečenie – na dno tortovej formy položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie (aby sa korpus lepšie vyberal, naozaj to odporúčam), okraje potrieme olejom a posypeme kokosom, prípadne hrubou múkou alebo otrubami.

Cesto nalejeme do formy, zarovnáme a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme cca 45 min. na 180C.


Po upečení necháme korpus vychladnúť asi 15 minút, potom ho vyklopíme na papier na pečenie. Po úplnom vychladnutí opatrne stiahneme papier na pečenie s ktorým sa piekol a korpus vodorovne prerežeme na dve časti.

Príprava plnky: Jablká umyjeme, očistíme, zbavíme jaderníka a nakrájame na menšie kocky. V hrnci podusíme jablká s 50g cukru a 100ml vody až kým nebudú jablká mäkké. Potom k nim pridáme v 100ml vody rozmiešaný pudingový prášok. Povaríme 2 minúty a odstavíme.

Spodnú časť prekrojeného korpusu potrieme marhuľovým džemom, na ten poukladáme jablkovú plnku. Preložíme druhou časťou korpusu.

Teraz príde trošku náročnejšia časť – ktorá sa ale dá preskočiť, ale marcipán stojí za pokus.

Vrch a boky torty potrieme marhuľovým lekvárom – marcipán tak lepšie priľnie k torte (je dobré použiť takto lekvár aj keď by sme priamo dávali čokoládovú polevu bez marcipánu).

Mierne zachladený marcipán položíme na pracovnú dosku posypanú práškovým cukrom. Valček taktiež potrieme práškovým cukrom a marcipán rozvaľkáme na cca 2mm hrubý kruh, tak, aby bol väčší ako celý korpus (t.j. aby sa dala marcipánom obaliť celá torta vrátane bokov). Je to náročnejšie, ale dá sa to. Najlepšie s pomocou valčeka a ďalšej osoby (mne pomáhal syn) opatrne prenesieme marcipán na lekvárom potretú tortu. Vyhladíme najskôr vrch, potom boky, prevyšujúcu hmotu odrežeme a odložíme nabok. 

Čokoládovú polevu roztopíme vo vodnom kúpeli a nalejeme ju na takto pripravenú tortu.
Zo zbytkov marcipánu môžeme vytvoriť ozdoby na vrchu torty.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára