V kníhkupectve som nedávno objavila
nádhernú knihu o pečení – „Veľká domáca Cukrárka“ od autorky Pavlíny
Berzsiovej. Našla som v nej (konečne) jednoducho popísané základy pečenia,
inšpirujúce recepty a krásne fotografie. Recept na čokoládovú tortu z tejto
knihy som si trošku upravila na môj spôsob a včera som ju upiekla. A musím
povedať, že je úúúžasná. A i keď to tak nevyzerá, ide skutočne o jednoduchý
recept. Problematická môže byť len práca s marcipánom, ktorý však možno pokojne
vynechať.
Moja prvá čokoládová torta.
Budeme potrebovať:
Na
cesto:
100g
čokolády na varenie
120g
masla
2 lyžice
trstinového cukru
6
vajíčok
120g
trstinového cukru
80g
polohrubej špaldovej múky
50g
mandlí
1/2,
maximálne 1 lyžička prášku do pečiva (možno vynechať)
Na plnku:
4 jablká
50g trstinového cukru
200ml vody
1/2 balíčka vanilkového pudingu
Okrem toho:
marhuľový džem
150g marcipánu
čokoládová poleva (použila som 2 balenia)
Čas prípravy : korpus 20 minút, plnka 15 minút, záverečná
úprava 30 minút
Čas a teplota
pečenia: cca 45 min. pri 180 C,
Čokoládu nalámeme na kúsky a spolu
s maslom a 2 lyžicami cukru roztopíme a zmiešame v menšom
hrnci položenom na väčšom s vriacou vodou.
Oddelíme žĺtka od bielok .
Z bielok vymiešame sneh a odložíme ho nabok.
Rúru predhrejeme na 180C.
V ďalšej miske potom vymiešame
žĺtka s cukrom, postupne opatrne a za stáleho miešania pridáme už vlažnúcu
roztopenú čokoládovú zmes a napokon múku zmiešanú s práškom do pečiva a
mandle.
Do cesta potom zľahka vmiešame tuhý
sneh z bielok.
Pripravíme formu na pečenie – na dno
tortovej formy položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie (aby sa
korpus lepšie vyberal, naozaj to odporúčam), okraje potrieme olejom a posypeme
kokosom, prípadne hrubou múkou alebo otrubami.
Cesto nalejeme do formy, zarovnáme a
vložíme do predhriatej rúry. Pečieme cca 45 min. na 180C.
Po upečení necháme korpus vychladnúť
asi 15 minút, potom ho vyklopíme na papier na pečenie. Po úplnom
vychladnutí opatrne stiahneme papier na pečenie s ktorým sa piekol a korpus
vodorovne prerežeme na dve časti.
Príprava plnky: Jablká umyjeme,
očistíme, zbavíme jaderníka a nakrájame na menšie kocky. V hrnci podusíme
jablká s 50g cukru a 100ml vody až kým nebudú jablká mäkké. Potom k nim
pridáme v 100ml vody rozmiešaný pudingový prášok. Povaríme 2 minúty a odstavíme.
Spodnú časť prekrojeného korpusu potrieme
marhuľovým džemom, na ten poukladáme jablkovú plnku. Preložíme druhou časťou
korpusu.
Teraz príde trošku náročnejšia časť –
ktorá sa ale dá preskočiť, ale marcipán stojí za pokus.
Vrch a boky torty potrieme
marhuľovým lekvárom – marcipán tak lepšie priľnie k torte (je dobré použiť
takto lekvár aj keď by sme priamo dávali čokoládovú polevu bez marcipánu).
Mierne zachladený marcipán položíme na
pracovnú dosku posypanú práškovým cukrom. Valček taktiež potrieme práškovým
cukrom a marcipán rozvaľkáme na cca 2mm hrubý kruh, tak, aby bol väčší ako celý
korpus (t.j. aby sa dala marcipánom obaliť celá torta vrátane bokov). Je to
náročnejšie, ale dá sa to. Najlepšie s pomocou valčeka a ďalšej osoby (mne
pomáhal syn) opatrne prenesieme marcipán na lekvárom potretú tortu. Vyhladíme
najskôr vrch, potom boky, prevyšujúcu hmotu odrežeme a odložíme nabok.
Čokoládovú polevu roztopíme vo vodnom
kúpeli a nalejeme ju na takto pripravenú tortu.
Zo zbytkov marcipánu môžeme vytvoriť
ozdoby na vrchu torty.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára