V mrazničke som mala na
chladnejšie obdobie nachystané zamrazené ríbezle. Hmm...tak som nevydržala a už dnes
som pripravila tento jemne kyslastý chrumkavý ríbezľový koláčik.
Budeme
potrebovať:
Na cesto:
175g špaldovej hladkej múky
70g trstinového cukru
100g mletých mandlí
1 lyžička citrónovej kôry
1 lyžička mletej škorice
3 žĺtky
50g masla
1 lyžica bieleho plnotučného jogurtu
Na náplň:
50g trstinového cukru
2 lyžice hladkej múky
50g mletých mandlí
40g masla
1 lyžička citrónovej kôry
1 lyžička vanilkového extraktu
ríbezle
Čas prípravy : 30 minút + cca 30 minút chladenia
Čas a teplota
pečenia : cca 30 min. pri 180C
Pripravíme 50g masla – nakrájame na
kocky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle.
Žĺtka rozšľaháme vidličkou
a odložíme nabok.
V miske postupne zapracujeme
zmäknuté maslo, žĺtka, cukor, pridáme múku a mandle a napokon jogurt,
citrónovú kôru a škoricu. Vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš lepivé,
pridáme ešte múku, v opačnom prípade ešte trochu jogurtu. Keď sa už dá
cesto vcelku oddeľovať od misky, odložíme ho do chladničky na cca pol hodiny.
Po
vychladení cesta príde na rad plnka: V miske spracujeme 40g zmäknutého
masla s cukrom, múkou, mandľami,
vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou. Pridáme ríbezle a premiešame
tak, aby bola každá ríbezľa „obalená“ v plnke.
Predhrejeme
rúru na 180 C.
Okrúhlu silikónovú formu potrieme
olejom a posypeme kokosom.
Cesto z chladničky rozdelíme na
tretiny.
2/3 vychladeného cesta natlačíme do
pripravenej silikónovej formy tak, aby bol zakrytý čiastočne aj okraj. Na cesto
rovnomerne nasypeme plnku.
Zostávajúcu 1/3 cesta namrvíme na vrch
koláčika.
Pečieme na 180 C cca 30 minút. Po vypnutí rúry
necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára