nedeľa 21. septembra 2014

Ríbezľový koláč



V mrazničke som mala na chladnejšie obdobie nachystané zamrazené ríbezle. Hmm...tak som nevydržala a už dnes som pripravila tento jemne kyslastý chrumkavý ríbezľový koláčik.



Budeme potrebovať:

Na cesto:
175g špaldovej hladkej múky
70g trstinového cukru
100g mletých mandlí
1 lyžička citrónovej kôry
1 lyžička mletej škorice
3 žĺtky
50g masla
1 lyžica bieleho plnotučného jogurtu

Na náplň:
50g trstinového cukru
2 lyžice hladkej múky
50g mletých mandlí
40g masla
1 lyžička citrónovej kôry
1 lyžička vanilkového extraktu
ríbezle

Čas prípravy :  30 minút + cca 30 minút chladenia
Čas a teplota pečenia : cca 30 min. pri 180C



Pripravíme 50g masla – nakrájame na kocky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle.
Žĺtka rozšľaháme vidličkou a odložíme nabok.

V miske postupne zapracujeme zmäknuté maslo, žĺtka, cukor, pridáme múku a mandle a napokon jogurt, citrónovú kôru a škoricu. Vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš lepivé, pridáme ešte múku, v opačnom prípade ešte trochu jogurtu. Keď sa už dá cesto vcelku oddeľovať od misky, odložíme ho do chladničky na cca pol hodiny.

Po vychladení cesta príde na rad plnka: V miske spracujeme 40g zmäknutého masla  s cukrom, múkou, mandľami, vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou. Pridáme ríbezle a premiešame tak, aby bola každá ríbezľa „obalená“ v plnke.
           
Predhrejeme rúru na 180 C.

Okrúhlu silikónovú formu potrieme olejom a posypeme kokosom.

Cesto z chladničky rozdelíme na tretiny. 

2/3 vychladeného cesta natlačíme do pripravenej silikónovej formy tak, aby bol zakrytý čiastočne aj okraj. Na cesto rovnomerne nasypeme plnku.
Zostávajúcu 1/3 cesta namrvíme na vrch koláčika.

 Pečieme na 180 C cca 30 minút. Po vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára