pondelok 29. septembra 2014

Makový koláč s jablkami (bez múky)



Toto je obdoba v tomto blogu už uverejneného makového koláča s čerešňami. Trochu som sa pohrala s ingredienciami a výsledkom je opäť jeden zdravý a chutný koláčik.


Budeme potrebovať:

Na cesto:
200g mletého maku
100g mletých mandlí
1 lyžička prášku do pečiva
120g trstinového cukru
1 lyžička škorice       
5 vajíčok
1 a 1/2 dc mlieka

Na plnku:      2 väčšie jablká
                        2 hrste mletých mandlí

Čas prípravy :  15 minút
Čas a teplota pečenia : cca 30 min. pri 180 C



            Predhrejeme rúru na 180 C.

Najskôr oddelíme žĺtka od bielok . Z bielok vymiešame sneh a odložíme ho nabok.

      V miske vymiešame žĺtka s cukrom a škoricou, pridáme mlieko. Do zmesi postupne zamiešame mak, a mleté mandle zmiešané s práškom do pečiva. Napokon zľahka vmiešame tuhý sneh z bielok.

            Pripravíme plnku – jablká umyjeme, očistíme, zbavíme jaderníka a nakrájame na tenké plátky.
 
Pripravíme formu na pečenie – na dno tortovej formy položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie (aby sa korpus lepšie vyberal, naozaj to odporúčam), okraje potrieme olejom a posypeme kokosom, prípadne hrubou múkou alebo otrubami.

            Približne 1/2 cesta vlejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Na toto cesto rovnomerne nasypeme 2 hrste mletých mandlí (to preto, aby nám jablká „nevpadli“ do cesta, ale vytvorili peknú štruktúru v strede) a na ne pekne od vonkajšieho okraja ukladáme v kruhoch až do stredu plátky jabĺk. Na jablká už len nalejeme zbytok cesta a uhladíme tak, aby boli jablká zakryté.

Pečieme pri 180 C cca 30 min. a po vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.
           
           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára