Toto
je obdoba v tomto blogu už uverejneného makového koláča s čerešňami.
Trochu som sa pohrala s ingredienciami a výsledkom je opäť jeden zdravý
a chutný koláčik.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
200g mletého maku
100g mletých mandlí
1 lyžička prášku do
pečiva
120g trstinového
cukru
1 lyžička škorice
5 vajíčok
1 a 1/2 dc
mlieka
Na plnku: 2
väčšie jablká
2
hrste mletých mandlí
Čas prípravy : 15 minút
Čas a teplota
pečenia : cca 30 min. pri 180 C
Predhrejeme rúru na 180 C.
Najskôr oddelíme žĺtka od bielok .
Z bielok vymiešame sneh a odložíme ho nabok.
V miske vymiešame žĺtka
s cukrom a škoricou, pridáme mlieko. Do zmesi postupne zamiešame mak,
a mleté mandle zmiešané s práškom do pečiva. Napokon zľahka vmiešame tuhý
sneh z bielok.
Pripravíme plnku – jablká umyjeme,
očistíme, zbavíme jaderníka a nakrájame na tenké plátky.
Pripravíme formu na pečenie – na dno
tortovej formy položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie (aby sa
korpus lepšie vyberal, naozaj to odporúčam), okraje potrieme olejom
a posypeme kokosom, prípadne hrubou múkou alebo otrubami.
Približne 1/2 cesta vlejeme do
pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Na toto cesto rovnomerne nasypeme
2 hrste mletých mandlí (to preto, aby nám jablká „nevpadli“ do cesta, ale
vytvorili peknú štruktúru v strede) a na ne pekne od vonkajšieho
okraja ukladáme v kruhoch až do stredu plátky jabĺk. Na jablká už len
nalejeme zbytok cesta a uhladíme tak, aby boli jablká zakryté.
Pečieme pri 180 C cca 30 min. a po
vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej
rúre.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára