nedeľa 23. novembra 2014

Makovníky

Pripravila som klasické „raňajkové“ pečivo trochu neklasicky – menej cukru, špaldová múka a na doplnenie ...zemiaky. Naozaj. Cesto bolo veľmi chutné, príjemne sa rozplývalo na jazyku spoločne so štedrou makovou náplňou. Z nižšie uvedeného množstva som spravila tri plechy makovníkov, tak som časť po vychladnutí hneď zamrazila aby sme si na nich mohli pochutiť aj neskôr.


Budeme potrebovať:

Na cesto:
500g zemiakov
550g hladkej špaldovej múky
1 kypriaci prášok
200g masla
2 vajíčka
120g trstinového cukru        

Na plnku:
400g mletého maku
250ml mlieka
100g trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
1 lyžička mletej škorice
3 vrchovaté lyžice slivkového lekváru
možno pridať aj hrozienka

Čas prípravy :  30 minút plus cca 1 hodina chladenie
Čas a teplota pečenia: cca 40 min  pri 180 C




            Zemiaky očistíme a uvaríme. Po vychladnutí ich postrúhame najemno.

Do zemiakov pridáme postrúhané alebo zmäknuté maslo, vajíčka, cukor a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto a keď sa už dá vcelku oddeľovať od misky, odložíme ho do chladničky na cca jednu hodinu.

          Pripravíme plnku- vo väčšej miske dôkladne zmiešame mak, mlieko, cukor, škoricový cukor, vanilkový extrakt a lekvár. Odložíme nabok.

        Po vychladnutí cesto rozdelíme na dve časti, každú postupne na múkou posypanej pracovnej doske vyvaľkáme na obdĺžnik, na vrch ktorého rovnomerne rozmiestnime jednu polovicu makovej plnky. Na makovú plnku možno ešte posypať umyté hrozienka. Okraj z dlhšej strany zvinieme a vytvoríme rolku (t.j. spolu dve rolky), ktorú nakrájame na kolieska.

Kolieska naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, vrch každého kolieska potrieme rozšľahaným vajíčkom. Kolieska neukladáme príliš tesne vedľa seba aby sa pekne samostatne upiekli.

            Pečieme cca 40 min. pri 180C.
           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára