Pripravila som klasické „raňajkové“
pečivo trochu neklasicky – menej cukru, špaldová múka a na doplnenie
...zemiaky. Naozaj. Cesto bolo veľmi chutné, príjemne sa rozplývalo na jazyku
spoločne so štedrou makovou náplňou. Z nižšie uvedeného množstva som
spravila tri plechy makovníkov, tak som časť po vychladnutí hneď zamrazila aby
sme si na nich mohli pochutiť aj neskôr.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
500g zemiakov
550g hladkej
špaldovej múky
1 kypriaci prášok
200g masla
2 vajíčka
120g trstinového
cukru
Na plnku:
400g mletého maku
250ml mlieka
100g trstinového cukru
1 lyžička
vanilkového extraktu
1 lyžička mletej
škorice
3 vrchovaté lyžice
slivkového lekváru
možno pridať aj hrozienka
Čas prípravy : 30 minút plus cca 1 hodina chladenie
Čas a teplota
pečenia: cca 40 min pri 180 C
Zemiaky očistíme a uvaríme. Po
vychladnutí ich postrúhame najemno.
Do zemiakov pridáme postrúhané alebo
zmäknuté maslo, vajíčka, cukor a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Vypracujeme
hladké, nelepivé cesto a keď sa už dá vcelku oddeľovať od misky, odložíme ho do
chladničky na cca jednu hodinu.
Pripravíme plnku- vo väčšej miske
dôkladne zmiešame mak, mlieko, cukor, škoricový cukor, vanilkový extrakt a lekvár.
Odložíme nabok.
Po vychladnutí cesto rozdelíme na
dve časti, každú postupne na múkou posypanej pracovnej doske vyvaľkáme na obdĺžnik,
na vrch ktorého rovnomerne rozmiestnime jednu polovicu makovej plnky. Na makovú plnku možno ešte posypať umyté hrozienka. Okraj z dlhšej
strany zvinieme a vytvoríme rolku (t.j. spolu dve rolky), ktorú nakrájame
na kolieska.
Kolieska naukladáme na plech vystlaný
papierom na pečenie, vrch každého kolieska potrieme rozšľahaným vajíčkom. Kolieska
neukladáme príliš tesne vedľa seba aby sa pekne samostatne upiekli.
Pečieme cca 40 min. pri 180C.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára