Overený recept na perníčky
zo špaldovej múky - sú chuťovo výborné a hneď mäkké.
Budeme potrebovať:
125g masla
700g špaldovej
celozrnnej múky
1 lyžička kypriaceho
prášku
120g trstinového
cukru
3 vajíčka
5 P. lyžíc medu
3 P. lyžice
perníkového korenia
1
P. lyžica kakaa
Na
ozdobenie – hrozienka, brusnice, mandľové lupienky...
Na
potretie – 1 vajíčko
Čas prípravy : 30 minút plus cca 24 hodín chladenie
Čas
a teplota pečenia: cca 8 min pri
180 C
Rozmiešame vajíčka a cukrom, medom,
perníkovým korením a kakaom. Do zmesi pridáme maslo – najlepšie nastrúhané
na hrubom strúhadle, alebo nakrájané na menšie kúsky. Ručne do tejto zmesi zapracujeme múku zmiešanú
s kypriacim práškom a vymiesime hladké cesto. Keď sa už dá vcelku
oddeľovať od misky, odložíme ho do chladničky na cca 24 hodín.
Po vychladnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche
(bude sa lepiť, len treba na pracovnú plochu a valček dať dostatok múky –
ja používam silikónový valček, je to lepšie). Vykrajujeme rôzne drobné tvary,
ktoré poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.
Vrch každého vykrojeného tvaru potrieme
rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme hrozienkami, alebo akokoľvek inak podľa
fantázie.
Pečieme cca 8 min. pri 180C.
Z uvedeného množstva surovín mi
vyšli 4 plechy pečiva.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára