sobota 13. decembra 2014

Špaldové perníčky

Overený recept na perníčky zo špaldovej múky -  sú chuťovo  výborné a hneď mäkké.




Budeme potrebovať:

125g masla
700g špaldovej celozrnnej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
120g trstinového cukru
3 vajíčka
5 P. lyžíc medu
3 P. lyžice perníkového korenia
1 P. lyžica kakaa
Na ozdobenie – hrozienka, brusnice, mandľové lupienky...
Na potretie – 1 vajíčko

Čas prípravy :  30 minút plus cca 24 hodín chladenie
Čas a teplota pečenia: cca 8 min  pri 180 C        




            Rozmiešame vajíčka a cukrom, medom, perníkovým korením a kakaom. Do zmesi pridáme maslo – najlepšie nastrúhané na hrubom strúhadle, alebo nakrájané na menšie kúsky.  Ručne do tejto zmesi zapracujeme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiesime hladké cesto. Keď sa už dá vcelku oddeľovať od misky, odložíme ho do chladničky na cca 24 hodín.

            Po vychladnutí  cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche (bude sa lepiť, len treba na pracovnú plochu a valček dať dostatok múky – ja používam silikónový valček, je to lepšie). Vykrajujeme rôzne drobné tvary, ktoré poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.

Vrch každého vykrojeného tvaru potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme hrozienkami, alebo akokoľvek inak podľa fantázie.

Pečieme cca 8 min. pri 180C.


Z uvedeného množstva surovín mi vyšli 4 plechy pečiva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára