nedeľa 7. decembra 2014

Špaldové vanilkové rožky

Trošku zdravšie vanilkové rožky. Tento skvelý recept používam už niekoľko rokov, je odskúšaný a výsledok absolútne neodolateľný. I keď som sa pri pečení nevyhla práškovému a „klasickému“ vanilkovému cukru, nie je čo ľutovať, k voňavým vanilkovým rožkom to jednoducho patrí...


Budeme potrebovať:

300g hladkej celozrnej špaldovej múky
40g trstinového cukru
200g masla
50g mletých orechov
2 žĺtky
1 lyžička vanilkového extraktu
na obaľovanie – práškový cukor a 1 vanilkový cukor

Čas prípravy :  30 minút
Čas a teplota pečenia : cca 10 min. pri 180 C




Najskôr si pripravíme maslo – buď ho nakrájame na kúsky a v miske necháme zmäknúť, alebo ho nastrúhame na hrubom strúhadle.

Keď sa s ním už dá pracovať, postupne k maslu postupne pridáme rozšľahané žĺtka, cukor, múku, orechy a vanilkový extrakt. Ak je cesto lepivé, stačí pridať ešte trochu múky.

Vypracujeme hladné nelepivé cesto, ktoré na cca 2 hodiny odložíme do chladničky.

Po vychladení cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej pracovnej doske z neho formičkami vykrajujeme rožky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme opatrne maximálne na  180 C cca 10 minút ale kontrolovať, rýchlo sa spáli. Odporúčam počas pečenia pravidelne kontrolovať spodnú stranu rožkov a keď už začne meniť farbu ihneď vybrať.

Pripravíme si misku s práškovým cukrom, zmiešaným s vanilkovým cukrom. Ihneď po vybratí ešte teplé rožteky opatrne obalíme v cukrovej zmesi.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára