utorok 1. septembra 2015

Slivkovo-mandľový mrvenicový koláč



           Tento výborný slivkový koláčik môžem len odporúčať. Jednoduchá príprava, navyše cesto je možné pripraviť aj deň vopred.

Včera večer sme tak s mojim malým synom doslova za pár minút navážili suroviny a tie potom malý v rámci zábavy mrvil a mrvil a mrvil... a o 15 minút mi už odovzdával misku so spracovaným cestom J.
Ráno sme už len rýchlo pripravili slivky a o necelú hodinku sme si pochutnávali na čerstvom chrumkavom koláčiku.


Budeme potrebovať:

150g zmäknutého masla
120g trstinového cukru
200g hladkej špaldovej múky
1 lyžička škorice
150g mletých mandlí
mandľové lupienky
cca 500g sliviek

Čas prípravy :  30 minút
Čas a teplota pečenia: cca 40 minút  pri 180 C  


            Slivky umyjeme, nakrájame na polovice. Odložíme nabok.
            Maslo s cukrom, múkou, škoricou a mletými mandľami spracujeme na mrvenicu tak, aby cesto malo pieskovitú štruktúru.
            Asi ¾ tohto cesta rovnomerne nasypeme so formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a vrch jemne popritláčame.
            Na takto pripravené cesto nasypeme mandľové lupienky, stačí toľko, aby bola tenká vrstva po celom ceste. Na mandľové lupienky ukladáme pripravené polovice sliviek, reznou stranou nahor.
            Koláč napokon posypeme zbytkom mrvenice.

Pečieme pri 180 C cca 40 min. a po vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára