streda 17. augusta 2016

Ovocný (ríbezľovo – čučoriedkový) koláč



Tak toto je môj najnovší bleskový koláč. Ovocie, ktoré na jeho prípravu používam obmieňam len podľa toho, čo mám práve doma. Dá sa na jeho prípravu použiť prakticky akékoľvek – drobné ovocie ako ríbezle, maliny, ale  aj slivky, jablká... 




Budeme potrebovať:

Na cesto:
320g hladkej špaldovej múky
1 balíček kypriaceho prášku
250g tvarohu
2 vajíčka
70ml oleja
120ml mlieka
80g trstinového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
ovocie

Na mrvenicu:
50g masla
50g trstinového cukru
70g hrubej špaldovej múky

Čas prípravy :  10 minút
Čas a teplota pečenia: cca 40 minút  pri 180 C   

Dôkladne spolu zmiešame postupne vajíčka, cukor, vanilkový extrakt, tvaroh, olej, mlieko a napokon pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Pokiaľ je cesto tuhšie, pridáme mlieko.
Cesto rozotrieme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Na vrch cesta rovnomerne poukladáme ovocie.
Pripravíme mrvenicu z cukru, masla a hrubej múky – cesto mrvíme, kým nenadobudne štruktúru „mokrého piesku“ a podľa toho môžeme prípadne prisypať trochu múky alebo naopak dodať maslo. Mrvenicou potom rovnomerne posypeme vrstvu ovocia na pripravenom ceste.
Pečieme pri 180 C cca 40 min. a po vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej rúre.
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára