Tak toto je môj najnovší bleskový
koláč. Ovocie, ktoré na jeho prípravu používam obmieňam len podľa toho, čo mám
práve doma. Dá sa na jeho prípravu použiť prakticky akékoľvek – drobné ovocie
ako ríbezle, maliny, ale aj slivky,
jablká...
Budeme potrebovať:
Na cesto:
320g hladkej
špaldovej múky
1 balíček kypriaceho
prášku
250g tvarohu
2 vajíčka
70ml oleja
120ml mlieka
80g trstinového
cukru
1 lyžička
vanilkového extraktu
ovocie
Na mrvenicu:
50g masla
50g trstinového
cukru
70g hrubej špaldovej
múky
Čas prípravy : 10 minút
Čas
a teplota pečenia: cca 40 minút pri
180 C
Dôkladne
spolu zmiešame postupne vajíčka, cukor, vanilkový extrakt, tvaroh, olej, mlieko
a napokon pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Pokiaľ je cesto
tuhšie, pridáme mlieko.
Cesto rozotrieme do pripravenej formy
vystlanej papierom na pečenie. Na vrch cesta rovnomerne poukladáme ovocie.
Pripravíme mrvenicu z cukru, masla
a hrubej múky – cesto mrvíme, kým nenadobudne štruktúru „mokrého piesku“ a podľa
toho môžeme prípadne prisypať trochu múky alebo naopak dodať maslo. Mrvenicou
potom rovnomerne posypeme vrstvu ovocia na pripravenom ceste.
Pečieme pri 180 C cca 40 min. a po
vypnutí rúry necháme ešte koláčik cca 10 minút odpočívať v pootvorenej
rúre.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára